V sezónnom duchu

Ráno sa na mňa zo schodov od susedov zubí tekvicová tvár, popoludní deti frflú, že v škole mali kelový prívarok a kolegyňa zúfalo hľadá v dennom menu reštaurácií klasické „knedlo, vepřo, zelo“. Ducha jesennej sezóny určujú kapusta, kel a tekvica.

Hoci popri všetkých exotických nových jedlách a širokej ponuke netradičných potravín by už tieto tri stálice slovenskej kuchyne mali pôsobiť nudne, nie je tomu celkom tak. Človek je tvor zvedavý a rád ochutnáva a skúša nové veci. Je však aj milovníkom tradičných pokrmov, ktoré nájdete aj v ponuke mnohých reštaurácií na obedvmeste.sk.

Kapustové variácie

Táto obľúbená hlúbová zelenia je súčasťou kuchyne každej domácnosti a určite aj reštaurácie. Tradičná biela a červená, a aj menej známa špicatá kapusta sú jesenné bomby plné vitamínov C a E, vlákniny, železa, draslíka, horčíka, zinku a mnohých ďalších. Jej použitie je nielen v našej, ale i napríklad v nemeckej a francúzskej kuchyni veľmi rozšírené. Kapustnica, boršč, segedínsky guláš, plnené kapustové listy, a samozrejme kvasená kapusta ako príloha k pečenej kačke a bôčiku. Kyslú kapustu si brávali za dávnych čias so sebou námorníci ako prírodný liek proti infekciám a vírusom. Vtedy aj dnes platí – od kapusty chlap je hustý. Kapusta má močopudný a prečisťujúci účinok pre obličky, močové ústrojenstvo a aj hrubé črevo. A ak sa vám predsa len zunovalo „knedlo, vepřo, zelo“, skúste popátrať po receptoch z opačného kúta sveta. Čínske i indické jedlá obsahujú veľa kapusty. A ten, kto má rád sladké, môže vyskúšať napríklad kapustovú štrúdľu či kapustové fliačky.

A čo tak dať si kel?

Nad kelom mnohé deti krčia nosom a niekedy nie sú ani dospelý príliš nadšený, keď im firemná jedáleň ponúkne kel k obedu. Kel však dodá telu veľa vitamínov a minerálov, a tiež sa postará o štíhlu líniu. Obsahuje minimum kalórií a množstvo vody. Je skutočným jesenným darom prírody kvôli vysokému obsahu vitamínu C, selénu, kyseliny listovej, vitamínu K a E. A hoci sa kel nedá konzumovať surový, vyhýbať by sme sa mu nemali. Podobne ako iné „zelené“ zeleniny, aj kel chráni pred rakovinou žalúdka, tenkého a hrubého čreva, čo potvrdilo už množstvo vedeckých výskumov. Gwyneth Paltrow kel svojho času veľmi ospevovala aj na svojich sociálnych sieťach, vraj „nič lepšie ako kel, nemôžete svojmu telu dať“.

Tekvicové mámenie

Tekvica je kráska v žltom, červenom i oranžovom. Je jej veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Maslová tekvica, tekvica na pečenie, špagetová tekvica či ostatné roky veľmi obľúbená Hokkaido tekvička. Bohatá je na vlákninu i betakarotén, tekvicové jadierka sú zase zdrojom zinku. Ten je dobrý na náladu a jesenné depresie, takže si pri vyrezávaní svetlonosov vyberte tekvicové jadierka a upečte ich v rúre. Asi najobľúbenejšia sú tekvicová polievka a tekvicový prívarok, ale maškrtníci si dokážu pripraviť aj napríklad tekvicový puding.

Jeseň je nezastaviteľne tu a jej plody by bolo hriechom neochutnať, či už dávate prednosť tradičným jedlám, ktorých ponuka je naozaj pestrá – koložvárska kapusta, kapustníky s oškvarkami, kapustnica s bravčovým kolenom, kelové karbonátky, zapekaná tekvica – alebo máte túto jeseň chuť na niečo exotickejšie – polievka z muškátovej tekvice so shiitake hubami, na holandský „stamppot“ (kelový prívarok s klobásou) alebo ryžové rezance s tekvicou Hokkaido, nezabudnite, že plný tanier chutného jedľa je najlepším liekom na jesenné splíny i choroby.