Niečo nielen pre Popolušku

Patríte tiež medzi tých, ktorí zostanú hladní už len pri pohľade na reklamu v televízii či leták z nákupného reťazca? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Ja som nedávno dostala hlad pri čítaní rozprávky, ako vám napovedá aj titulok. Zaiste k tomu dopomohla aj moja nie ideálna životospráva a ako vravia odborníci tzv. jesenná depresia.

Menej svetla, dni plné dažďa a útoky vírusov majú na svedomí, že mi klesla nálada i obsah vitamínu B v krvi. Je čas zahrať sa na Popolušku a ponoriť sa do receptov plných strukovín.

Strukoviny každý deň

Naši predkovia pripravovali jedlá zo strukovín častejšie ako my. V mnohých svetových kuchyniach dominujú práve strukoviny, spomeňme napríklad mexickú, indickú či čínsku. Hoci odborné články často zdôrazňujú benefity konzumácie strukovín a veľa reštaurácií ich naozaj s úspechom zaraďuje do jedálneho lístka, v porovnaní s inými krajinami stále v konzumácii zaostávame. Keď máme na výber, jednoducho si málokedy objednáme strukovinové jedlo, keď je v ponuke aj napr. také mäso. A pri tom sú stvorené, aby sme ich zaraďovali do jedálnička čo najčastejšie.

Najlepšie nielen pre vegetariánov

Rastlinné bielkoviny, ktoré strukoviny obsahujú, udržiavajú správnu hladinu energie a bojujú proti únave. Obsahujú železo, draslík, fosfor, vápnik, kyselinu listovú a vitamín B1. Je to ideálny zdravý „koktejl“ pre naše srdce, krvný obeh, tlak a črevá. Sú diétne, obsahujú veľmi malé množstvo tuku a len zriedkavo vyvolávajú alergické reakcie. V našich končinách sú šošovička, hrášok, fazuľa dostupné pre každú domácnosť. Sušené či v konzerve sa isto nájdu u každej správnej gazdinky. Tvoria základ polievok, prívarkov a nátierok. Chilli con carne, hrachová kaša, falafel, hummus, mliečna kyslá fazuľová polievka... Len hľadajte v obedových menu a pátrajte, kde kuchár použil strukoviny. Sója, bôb a cícer sa tiež rátajú! A skúšajte ich aj doma. Najčastejšie strukoviny pripravujeme tak, že ich vždy pred spracovaním namočíme, aby nás nenafukovali. Tiež je dobré pridať pre lepšiu stráviteľnosť saturejku, tymián, majoránku, estragón či horčičné semienko. Strukovinové jedlo nemusí byť len šošovicová polievka a fazuľový prívarok. Zahraničné kuchyne sú zdrojom mnohých inšpirácií.

Cícer, mungo, bôb a arašidy

Strukoviny sú naozaj rôznorodé farebne i veľkosťou. Patrí k nim aj cícer, nazývaný aj rímsky hrach. Má jemne orieškovú chuť a je rozšírený v Indii a v oblasti Stredozemného mora. V potravinárstve nachádza široké využitie cícerová múka, ktorá je bezlepková. Často nájdete v jedálny lístkoch hummus, ktorý sa pripravuje z cíceru, sezamovej pasty, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a cesnaku. Mungo – naklíčená fazuľa sa zase najviac hodí do šalátov, v ktorých pôsobí naozaj efektne. Hoci bôb pochádza z Malej Ázie, bol významnou plodinou v kultúre Slovanov. Dnes ja v obľube bôb záhradný, ktorý je jednoročnou plodinou. A arašidy? Hoci sa v obchodoch radia k škrupinovým plodom, patria k strukovinám. Plodom podzemnice olejnej (arašidu) je struk, takže arašidy sú strukovina.

Pár čísiel na záver

500 - asi toľko odrôd fazule sa pestuje, ktoré sa líšia farbou, tvarom i chuťou 4 000 rokov p. n. l. – tak staré sú záznamy o konzumácii šošovice

2 kg strukovín sa približne u nás skonzumuje na osobu za rok

4 až 47 kg strukovín sa skonzumuje v iných krajinách na osobu za rok

1, 2, 3 – B1, B2, B3 - tieto vitamíny zo skupiny B obsahujú strukoviny

Tak už na nič nečakajte, nakupujte, namáčajte, hľadajte recepty, objednávajte a dobrú chuť a dobrú náladu.