Pokrm pre dušu: polievka

Polievky sú najmä v chladných ročných obdobiach ideálnym pokrmom. Sú teplé, výživné a dodajú telu dôležité vitamíny a minerálne látky. Ako hovorieva každá mama, aj keď sme chorí a nechutí nám jesť, treba si dať aspoň polievku. Bude nám po nej lepšie na tele, a aj na duši.

Prečo sú polievky zdravé

Polievky neboli kedysi považované za plnohodnotné jedlo, nazývali sa aj jedlom chudobných a v podstate sa vnímali ako zhodnotenie toho „čo ostalo v domácnosti“ respektíve zvyškov. Možno mnohí z nás majú zlé spomienky na detstvo a jedálne, „na zelenú“ či „kyslú“, alebo máme silno vrytý istý druh polievky práve preto, že sme ho dostávali, keď sme ochoreli. Medzičasom sa dá povedať, že si polievky vybudovali krajšie a hodnotnejšie postavenie, ako len toho, čo bolo vnímané ako „nutné zlo“ pred chutnejším hlavným chodom. Dokonca vznikajú špeciálne gastronomické jednotky - polievkárne, kde si naozaj každý môže vybrať tú svoju obľúbenú. Obedové menu sa fixne skladajú z polievky a hlavného chodu, v niektorých reštauráciách zase polievku nájdete aj v predkrmoch. Odborníci, „fajnšmekri“ i gazdinky sa nechávajú dnes inšpirovať v zahraničných kuchyniach, vracajú sa späť k osvedčeným kvalitným starým receptom, jednoducho polievka z kocky bujónu nie je dnes už in. Polievky môžu byť nápadité, farebné a plné chutí. Vraj ruské príslovie hovorí, nechaj ma nazrieť do tvojho hrnca s polievkou a ja ti poviem, kto si. Takže sa pozrime na to, prečo má veľký význam veta – daj si aspoň polievku. Polievky sú totiž plné výživných látok, lebo v nich varíme zeleninu, bylinky, mäso či kosti. Ich príprava nemusí byť náročná, dajú sa zmraziť, a tiež so sebou zobrať napr. do termosky. Je to len otázka dobrého plánovania. Polievkou zvyšujete u detí príjem zeleniny. Okrem vitamínov a látok dôležitých pre tráviaci trakt je polievka z vody – tekutiny, ktorú takisto nevyhnutne potrebujeme. Predovšetkým vývary z kostí, kuracieho, hovädzieho mäsa a rýb posilňujú náš imunitný systém. To, čo robí dobre nášmu brušku, robí dobre aj imunitnému systému. Takže osvedčeným liekom proti chrípke v tomto počasí je skutočné kvalitný slepačí vývar. Vedci sa týmto javom seriózne zaujímajú a skúmajú, ako pôsobí slepačí vývar na zápal v našom tele. Keďže sú polievky plné vitamínov, a zároveň nezaťažujú zbytočne trávenie sú vhodným pokrmom aj pre ľudí s diétou.

Mrknime sa na vývar

Rozdiel medzi bujónom a kvalitným vývarom rozpozná každý, kto sa aspoň z času na čas venuje príprave polievok aj sám. Príprava domáceho vývaru si síce vyžaduje čas, ale naozaj sa to oplatí. Jednotlivé prísady sa musia riadne vylúhovať, aby bolo ich chute cítiť. Kuchári pripravujú svetlé i tmavé vývary. Kým svetlý môže byť základom pre rôzne polievky, tmavé sa hodia skôr na omáčky. Príprava kvalitného vývaru je síce zdĺhavá, ale oplatí sa – môžete si časť dať zmraziť a odložiť na neskoršie použitie. A čo je „koreňom“ naozaj dobrého vývaru? Koreňová zelenina predsa! Mrkva, petržlen, paštrnák, zeler a k nim menej známe kvaka a vodnica. Práve prvé štyri menové tvoria chuťový základ zeleninových a mäsových vývarov, omáčok a zmesí. Zeler je pre svoju výraznú chuť obľúbeným v krémových zeleninových polievkach. Vodnica patrí u nás ešte tak trochu k podceňovaným druhom zeleniny, v Európe ju vraj najviac využívajú britskí kuchári. Kvaka je kríženec jesennej vodnice a kalerábu a svoje využitie našla pri príprave zeleninových polievok či zmesí.

Hoci si podľa prieskumov Slováci nedávajú polievku každý deň, ešte stále až 96 % Slovákov polievku obľubuje. A akú máte najradšej vy? Nájdete tú svoju na obedvmeste.sk?