Život s donáškou

V posledných týždňoch si nemôžeme vychutnávať atmosféru svojej obľúbenej pizzerie, mnohým sa cnie za výhodným obedovým menu a kávu si môžete urobiť akurát tak doma. Všetkým nám do života znenazdajky vtrhol veľkosťou malý, avšak silou ohromný nepriateľ. Jedným z najviac postihnutých hospodárskych odvetví je reštauračný biznis.

To je však len jedna strana mince, že opatrenia vlády viedli k zatvoreniu reštaurácií, kaviarní a ďalších stravovacích zariadení. Druhou stranou mince je, že veľká časť obyvateľstva vrátane detí a mládeže ostala doma. Seniori ako najzraniteľnejšia skupina obyvateľstva majú dokonca vymedzený čas na nákup potravín. Pracovný aj školský život sa preniesol do našich obývačiek a kuchýň a splynul s tým súkromným. Naše dni sa zmenili, no tá túžba po uspokojení jednej zo základných potrieb, utíšenia hladu, ostala rovnako naliehavou, ak nie ešte naliehavejšou. A čo získate online objednávkou či telefonickou objednávkou? Ušetríte čas, vytrhne vás to z rutiny vašej prípravy jedla, ste v bezpečí domova, a ak ste imobilný či chorý, možno ani inú možnosť nemáte. Momentálne sa reštaurácie rozdelili do troch táborov. Prvá skupina zavrela úplne a nerobí donášky. Druhá skupina reštaurácií musela zatvoriť, no svoje donáškové služby poskytuje. Treťou skupinou sú reštaurácie, ktoré nechcú prísť o klientov, a aj keď museli zatvoriť dvere, vymysleli, ako fungovať ďalej. Vrhli sa na donášku či vydávanie hotových jedál, koláčov, zákuskov a dokonca aj kávy z okna svojich podnikov.

Pravidlá pri objednávaní

Základné pravidlo stále platí, vyberte si na čo máte chuť. Včas si prejdite stránku vami zvolenej reštaurácie či bistra, aby ste vedeli ako fungujú, či vám jedlo dovezú, či neberú objednávky deň vopred, či sa bude dať platiť kartou a podobne. Nielen v čase pandémie je najideálnejšie objednávať tepelne upravené jedlá. Aby ste si boli úplne istí, že je jedlo v poriadku, najmä v tomto období, odborníci ho odporúčajú ešte po donáške doma ohriať. Ďalším pravidlom je dodržanie odstupu. To sa dá dodržať aj pri donáške domov, kde vopred zaplatíte a jedlo kuriér jednoducho nechá pri dverách. Ak toto nie je možné, chráňte si horné dýchacie cesty rúškom a jedlo preberte v hygienických rukaviciach. Styk s kuriérom obmedzte na čo najkratší čas. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, že keď už je nutný kontakt na menej ako dva metre, tak by mal trvať čo najkratšie. Ideálne by všetko malo prebehnúť do pár minút a úplne ideálne je, nekašlať a nekýchať pri tom. Veľkú úlohu zohráva samotná platba za jedlo. Ak musíte platiť hotovosťou, majte radšej pripravenú presnú sumu. Najlepšie je platiť kartou, aby ste sa vyhli styku s bankovkami. Peniaze totiž logicky patria k jednej z najkontaminovanejších vecí podobne ako kľučky. Jedlo vyberte z obalu, ten bezpečne zabaľte a vyhoďte. Ruky následne dezinfikujte. Použite vlastný riad a príbor.

Žiaden stres

Aby ste sa zbytočne nestresovali, ak si objednávate jedlo z nejakej reštaurácie prvý raz, skúste si o nej zistiť čo najviac, aby ste predišli nepríjemnému prekvapeniu. Sledovať treba napríklad vzdialenosť od miesta doručenia, predpokladaný čas donášky a aj veľkosť porcií. Nezabúdajte, že ste zákazník rovnako ako keby ste sedeli v reštaurácii. Mešká kuriér? Je naúčtované všetko správne? Nie je jedlo studené? Dostali ste to, čo ste si objednali? Všetko si skontrolujte, reklamácie treba riešiť čo najskôr. A potom už len dobrú chuť a užite si jedlo, nech vám padne na úžitok.