Tradícia na tanieri

Jedlo a jeho príprava je rozhodne pre mnohých vášňou. Pre niektorých prácou a možno až rutinou, pre zvyšok nevyhnutnou súčasťou naplnenia jednej našej základnej potreby, hladu. Jednou z mojich vášní sú knihy. Nekonečne rada prechádzam prstami a očami po obálkach kníh, vnímam farby, písma, fotografie a ilustrácie. Vychutnávam si šušťanie stránok a vôňu papiera. A ako to je s kuchárskymi knihami?

Rozmanitosť a dobrý marketing

Ako hovorí môj známy, spisovateľ každou bunkou, ktorý si svoje rukopisy ešte dával množiť cez kopírovací papier, „dnes už píše fakt každý“. A v prípade kuchárskych kníh mám tento pocit naozaj veľmi neoblomný. Nielen výživoví poradcovia, lekári či šéfkuchári, ale aj moderátorky, herečky či blogerky sa predbiehajú v najlepších domácich gulášoch, koláčoch, smoothie či šalátoch, bezlepkovom, beztukovom, raciálnom a občas mám aj pocit, že iraciálnom varení. Na pultoch i v online svete nájdete nespočetné množstvo receptov na čokoľvek. Kedysi sa však tie skutočne dobré, chutné a overené recepty nemali ako šíriť. Len z generácie na generáciu, z kuchárky na kuchárku, od mamy na dcéru. Dnes dobrý marketing predá hocičo, či na pultoch kníhkupectiev, alebo v reštauračných zariadeniach. A preto som rada, keď sa vydavatelia i šéfkuchári vracajú k dobrému overenému základu, „gruntu“. K tomu, čo preveril čas i hladné jazýčky.

Prvá slovenská kuchárka...

...niesla názov Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči, bola vydaná v roku 1870 v Budapešti a obsahovala 1500 receptov. Zostavil ju a vydal Ján Babilon (úžasné a príznačné meno), majiteľ budapeštianskej reštaurácie, kde sa varili slovenské jedlá a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. Recepty zostavil na bankety i pre dietárov či vegetariánov. Mala veľký úspech a dočkala dvoch ďalších vydaní v 1894 a 1907. Písanie kuchárskych kníh bolo aj u nás dlho výsadou mužov, ale spisovateľka a redaktorka časopisu Dennica, Terézia Vansová, zozbierala do časopisu zaslané recepty a v roku 1914 ich vydala vo forme obľúbenej kuchárky s názvom Nové kuchárske recepty. Na Babilonove a Vansovej kuchárske knihy nadviazal v roku 1920 Augustín Paulovič svojou Slovenskou kuchárkou. Ďalšími slávnymi kuchárkami boli Marie J. Sandtnerová a Magdalena D. Rettigová. A to sú dve známejšie mená, ktoré nájdete aj teraz na pultoch, inšpirujú súčasných kuchárov, ich recepty nájdete v ženských magazínoch a gastro-magazínoch. A vôbec ma neprekvapilo, že som už videla aj jedálny lístok, kde boli deklarované jedlá pripravené á la Sandtnerová či Rettigová. V „Sandtnerke“ (Kniha rozpočtu a kuchařských předpisu) sú jednoduché a jasné recepty na polievky, predjedlá, všetky druhy mäsa, múčniky i zaváraniny. Navyše zahŕňa aj lekársku časť, kde sa venuje zloženiu jednotlivých potravín. Prvý raz vydaná kuchárska kniha v roku 1924 sa stala, možno si dovoliť povedať, bestsellerom, do roku 1936 bola vydaná ešte desaťkrát a bola preložená aj do slovenského jazyka. Domáca kuchárka od Rettigovej vyšla už v roku 1826, mala vysokú úroveň a zrozumiteľné podanie. Dve základné ingrediencie úspechu. Našli by ste v nej recepty na úpravu rakov, lososa, slimákov či žiab. Dôraz kládla na pestrú a zdravú stravu.

Povestná bodka na záver

Kuchárske knihy z 19. a 20. storočia sú dodnes veľmi populárne, vychádzajú v nových reedíciách a určite sa spolu s overenými „maminými“ a „babkinými“ receptami dedia z generácie na generáciu. A je to len dobre, že aj bežné veci preniknú na pulty kníhkupectiev či na naše taniere v reštauráciách. Pohľadajte staré dobré klasiky na obedvmeste.sk. Gastronómia totiž tiež tvorí súčasť národnej identity.