Jesenné jablkové variácie

Jablko je plod jablone. Je to malvica. Jablko sváru. Jablko spadlo na hlavu Isaacovi Newtonovi. Snehulienka sa otrávila jablkom. Eva odtrhla jablko Adamovi...To je len malý prehľad asociácií, ktoré ľudom napadnú pri slove jablko. Jablko ako ovocie má svoje popredné miesto v literatúre, legendách, mytológii, rozprávkach i dejinách. A je neodškriepiteľné, že je stálicou medzi ovocím a neustále sa teší obľube.

Svojou výsadbou jablone ovládli ovocné listnaté stromy. Až polovica stromov, ktoré sa vysadí, sú jablone. Najviac je ich v Taliansku, Poľsku, Turecku, USA a v Číne. A kedy sa vraj upiekol prvý jablkový koláč? Bolo to v Anglicku niečo okolo roku 1300. Pozrime sa naň trochu bližšie.

Čo sa v ňom skrýva

Učili nás, že jedno jablko denne a budeme fit. Možno to tak skutočne je, pretože spotrebou okolo 25 kg ročne na hlavu to vyzerá, že to dodržiavame. Či už čerstvé jablko, ovocná šťava, koláč alebo jablkové pyré, štatistika nepustí. Vedci tvrdia, že jablko obsahuje viac ako sto miliónov baktérii, najviac ich pritom nájdete v dužine a jadierkach. Tieto mikroorganizmy sú dôležité pre našu zdravú črevnú mikroflóru. Na dôležitosť konzumácie surového ovocia a zeleniny sme upozorňovaní stále. Do povedomia sa ostatné roky aj u nás dostal tzv. Deň jablka (Apple day). Tento sviatok má tradíciu v Anglicku a pripomína sa 21. októbra. Iniciovala ho organizácia Common Ground v roku 1990 a jeho základnou myšlienkou je, aby človek nezabudol, že jablko je symbolom fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti. Na Slovensku sa stalo aj symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Deň jablka prešiel postupne v kultúrne festivaly, sprevádzané rôznymi akciami, osvetou a ochutnávkou. Na Slovensku sa zapájajú a podporujú Deň jablka najmä školy a rôzne združenia so súťažami a výstavami o „najkrajšie jabĺčko.“ Stretla som sa už aj s tým, že niektoré reštaurácie pri príležitosti tohto sviatku pripravili obedové menu s dôrazom na jablkové recepty. Veď kto by neochutnal divinu na jablkách, jablkovo-makovú štrúdľu, poľný šalát s jablkami či veľmi módny apple pie?

 Červené jabĺčko v oblôčku mám

Červené, zelené, žlté, kyslé, sladké, pevné, ale aj sypké. Každý z nás má svoje obľúbené pre svoju chuť, dostupnosť, vôňu či lahodnosť. Zasýti i zahasí smäd. A naozaj by sme nemali jeho konzumáciu zanedbávať. Obsahuje celý rad minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, horčík. Ďalej širokú škálu vitamínov, predovšetkým provitamín A, vitamín C a E. Obsahuje pektín a mnoho dôležitých enzýmov, ktoré pomáhajú správnemu tráveniu. Konzumácia jabĺk chráni mozog proti vážnym chorobám a pôsobí ako prirodzený prostriedok proti reumatizmu. Jablká sú aj darcom významných antioxidantov a pomáhajú znižovať riziko rakoviny. Tak, čo myslíte? Zasadíte dnes jabloň či vyskúšate nový recept? Alebo zájdete na jablkový koláč? Rozhodne prajem veľa zdravia a dobrú chuť.

Zaujímavosti

Približne sedem rokov trvá, kým vyrastie jabloň zo semienka, a kým zarodí svoje prvé plody.

Jabloň sa môže dožiť až 100 rokov.

Jablko tvorí 85 percent voda, zvyšok sú sacharidy, tuky, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny.

V Guinnessovej knihe rekordov je zapísané jablko, ktoré sa urodilo v Japonku v 2005. Vážilo 1,849 kg.

Existuje viac ako 30 000 odrôd jabĺk. V supermarketoch najčastejšie nájdete Golden Delicious, Jonagold, Elstar alebo Braeburn.

Obľúbené sorty

  • Gala - zimná odroda jabĺk so sýtočervenou šupkou a žltým mramorovaním a šťavnatou sladkou dužinou.
  • Jonagold - krásne plody s výrazne červenou šupkou a s chrumkavou a sladkou dužinou.
  • Rubín - veľké červeno-žlté plody so sladkou šťavnatou dužinou krémovej farby
  • Golden Delicious - menšie jablká so zelenožltou až žltou šupkou a šťavnatou kyslastou dužinou
  • Granny Smith - typické zelené jablko s bielymi pehami na šupke s pevnou a šťavnatou dužinou