Nevesta v bielom závoji

Každá nevesta si zaslúži pozornosť, záujem, potlesk...Jednoducho je niečím výnimočná. Táto biela nevesta (ako uvádzajú krížovky) má veľa závojov a sukničiek. Len mám taký pocit, že pozornosti sa jej až tak nedostáva, aspoň nie tej mediálnej. A v kuchyni sa pritom zvŕta takmer pri každom varení. Že neviete, o kom hovorím? Predsa o cibuli.

Akú cibuľu môžete mať doma k dispozícii

Najpoužívanejšie je azda žltá cibuľa v dvoch svojich tvaroch – oválnom a guľatom. Je k dispozícii celý rok a nazýva sa aj kráľovnou medzi cibuľami pre jej všestranné využitie. Jej kolegyňa, biela cibuľa, má jemnejšiu chuť a využíva sa prevažne v studenej kuchyni. Červená cibuľa je predurčená svojou farbou do šalátov a prípravu ozdôb v studenej kuchyni. Používa sa však aj pečenie a dusenie, ktorými získava jemnejšiu a sladšiu chuť ako obyčajná žltá cibuľa. Drobná šalotka je podobná žltej cibuli. Je však chuťovo jemnejšia, a často sa používa macerovaná, pečená, glazovaná či nakladaná. Lahôdková cibuľka je najmladším súrodencom tejto cibuľovej rodiny a využíva sa celá od koreňa až po končeky listov, prevažne v surovom stave. A posledný, koho by sme mali spomenúť je pór. Ten sa objavuje najmä v polievkach a omáčkach.

Čo podniknúť s cibuľou

Už starí Sumeri pestovali cibuľu 4000 rokov pred našim letopočtom a spolu s chlebom bola aj hlavnou potravou starých Egypťanov. Všade, kde rozkvitala nielen „kuchyňa“, ale i medicína, bola cibuľa obľúbeným liečebným prostriedkom. Nad cibuľou nie je potrebné plakať, pretože je naozaj plná živín. V roku 2015 sa jej dostalo cti a v Nemecku obdržala titul „liečivej rastliny“. Takže sa len predsa len dostala trochu do svetla reflektorov! Bohatý zdroj vitamínu C, vitamínov B1, B2 a provitamínu A, zinku, draslíka a mnohých iných prvkov si pozornosť naozaj zaslúži. Cibuľa si dokonca už pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba ošetrovať chemicky. Cibuľa je zdravá, či už surová alebo varená. Ak si ju dopestujete alebo kúpite, dbajte na správne skladovanie. Cibuľa má rada chladné, tmavé a suché miesto. Do chladničky dávajte len olúpanú cibuľu, ktorá tam vydrží aj 14 dní. A teraz sa pozrime na to, čo všetko si z nej môžete pripraviť, alebo objednať v jednej z reštaurácií na obedvmeste.sk. Cibuľa je všestranná zelenina a používa sa ako zložka mnohých jedál - polievok, omáčok, mäsových pokrmov, môžeme ju vyprážať, piecť i plniť. A aby ste nedopadli ako Mr. Bean v Najväčšej filmovej katastrofe, keď cibuľu nakrájal a napichal na špáradlá, ponúkol významným hosťom a faux pas bolo na svete, pozrime sa na nejaké recepty spolu. Lebo ruku na srdce, cibuľa zase sama o sebe nie je príliš lákavá. V pizzerii si objednajte pizzu s cibuľkou, kozím syrom a olivami, vo vegetariánskej skúste rizoto s cibuľkou a orieškami kešu, v stredomorskej zase smažené cibuľové lodičky s krevetami, v orientálnej kuskus s restovanou cibuľkou, v tradičnej českej skúste krušnohorskú cibuľačku s bravčovým mäsom a slaninkou a vo francúzskej, ako inak cibuľovú polievku. Predkrmy, polievky, šaláty, hlavné jedlá na slano, bez mäsa i s mäsom, dokonca s rybou a cibuľou ako dvoma hlavnými ingredienciami, sústa pred nenáročných, fajnšmekrov i tých, čo držia diétu. Receptov s cibuľou je naozaj neúrekom a naozaj by vydali aspoň na malú kuchársku knihu zameraná na cibuľu.

 Vplyv na zdravie

Známe je najmä, že cibuľa nám pomáha ako účinný prostriedok proti kašľu vo forme cibuľového sirupu. Dokáže však toho viac. Napomáha znižovať krvný tlak a znižuje riziko srdcového infarktu. Reguluje hladinu cukru v krvi. Konzumácia cibule môže byť preto priaznivá najmä pre ľudí s cukrovkou. Denná konzumácia cibule zlepšuje hustotu kostí u žien, ktoré prechádzajú, alebo majú dokončené obdobie menopauzy. Cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitný systém, pomáha proti chrípke i prechladnutiu. V tomto jesennom období je naozaj vhodným spoločníkom. Asi si ju aspoň nakrájam ako Mr. Bean, len k nej ešte pridám chlieb s masťou alebo nátierkou.