Biele a voňavé

Čerstvo napadaný sneh je čistou mágiou. Vyvoláva nostalgické nálady a vraví sa, že napadaný sneh zmäkčuje všetko, čoho sa dotkne. Asi to tak bude. Krajina dostáva rozprávkové kúzlo a všetci sa pri pohľade na zasnežené scenérie naozaj stávajú citlivejšími. 

Sneh pôsobí svojou jedinečnosťou, a v našich časoch bohužiaľ, aj jedinečnosťou výskytu. Farba, zvuk, vôňa i chuť snehu pôsobia na všetky zmysly.  Že nepoznáte zvuk snehu či vôňu a chuť? Určite poznáte. To ticho, čo sa rozľahne, keď sneh všetko pokryje, tie vŕzgajúce kroky v ňom, keď sa vraciame domov a šteklí nás v nose jeho jedinečný chlad. A chuť? Chuti padajúcich vločiek na jazyku sa nič nevyrovná. A toto rozprávkové kúzlo snehu a topiacich sa dobrôt na jazyku je prenesené aj do našich kuchýň. Veď kedy, ak nie v zime, sa najlepšie pochutnáva na voňavých kokosových a vanilkových dobrotách. Kokos i vanilka nenadarmo pripomínajú sneh. A tak ako sneh vytvárajú nostalgiu, a ich vôňa i chuť nám robia dobrú náladu.

Voňavý príbeh vanilky

Príbeh vanilky sa začal písať už veľmi dávno, ešte v časoch Aztékov. Vždy to bola drahá ingrediencia, stále je a aj bude. Vanilkové struky sú plodom tropickej rastliny – orchidey. Tvarom pripomínajú fazuľové struky. Tie sa ešte zelené zbierajú, potom sa namáčajú v horúcom kúpeli a nechávajú sa sušiť na slnku. Strácajú tým na objeme a získavajú svoju typická tmavú farbu a typickú vôňu. Tento proces sa opakuje tri až šesť mesiacov, kým je dosiahnutý cieľ – vykryštalizuje sa vanilín.  Z kvalitných strukov sa vyrábajú ďalšie produkty – vanilkový extrakt, ktorý používajú najmä profesionálni cukrári. Pre domáce gazdinky je prístupnejšia vanilková pasta. A nemýľte si vanilkový cukor, ktorý kúpite všade. Ten sa vyrába synteticky. Dobrou správou je, že existujú už internetové obchody, kde zoženiete kvalitné vanilkové výrobky, aby vaše domáce či profesionálne kulinárske zázraky skvelo chutili. Vanilkové rožteky, vanilkové vaječné likéry, vanilkové krémy s ovocím, vanilkové lievance...Vanilka je jednoznačne kráľovskou prísadou do dezertov.

Kokos – pozdrav z tropického raja

Kokosový orech (ľudovo) či kokos je plodom kokosovníka (kokosovej palmy). Pestuje sa vraj viac ako tritisíc rokov. Kokos je vlastne kôstkou. Dozrievajú až rok a jedna palma má cca 50 kusov. Čím sú zrelšie, tým viac mlieka majú, mladšie plody sú naopak plné kokosovej vody, ktorá má vlastnosti izotonického nápoja. Kokosové mlieko, ktoré je čerstvé má veľmi krátku trvanlivosť, preto sa najčastejšie stretáte na našich pultoch s konzervovaným kokosovým mliekom. Kvalitné a neskazené kokosové mlieko by nemalo byť výrazne horké a nemalo by cítiť potuchlinou.  Bez sporu je však kokos ako taký bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály vrátane železa, selénu, sodíka, vápnika i horčíka. V potravinárstve nachádza uplatnenie aj šťava žltých kvetov kokosovníka, ktorá sa ďalej spracúva na cukor a palmové víno. Okrem kokosového mlieka sa vyrába aj kokosový olej a kokosová múčka. Kokosový orech by sme nemali zbytočne dlho skladovať, inak sa vysuší. Preto aj pri kúpe kokosu si všímajte, či počujete kokosovú vodu prelievať sa dnu. Ak áno, znamená to, že nie je ešte starý. Čo sa týka jeho otvárania, je to tak trochu veda, ale šikovný pán domáci to určite zvládne aj doma. Mimochodom na internete sa dá nájsť mnoho video-postupov, ako na to. Kokos sa hodí na prípravu pikantných jedál, dezertov i nápojov. Medzi obľúbené recepty viažuce sa k zimnému času patria kokosové ježe, kokosové guľky, Jamajka rezy či kokosová roláda. Bez kokosu si jednoducho sladké pečenie nevieme ani predstaviť. Svoje uplatnenie však nájde pri príprave hlavných jedál ako mäsové gulôčky s kokosom, kokosové chutney či príprave miešaných nápojov ako Piňa Colada, Coco Loco či iných.

Prajem krásne biele a voňavé dni. A keby sneh predsa len neprišiel. Urobte si doma vanilkovo-kokosové „sneženie“ v kuchyni. Alebo aspoň pozrite na aktuálne menu vo vašej obľúbenej reštaurácii. Netreba len pri sporáku stále stáť, treba si život aj jedlo vychutnávať, aby sme mali na čo aj nostalgicky spomínať.