Kúzlo gaštanov (recept)

Neviem, či to aj vy tak máte, ale niektoré potraviny či zložky stravy, ako by si k nám hľadali cestu rôznymi spôsobmi. A zvyčajne sú to tie, ktoré nám nechutia či nelákajú nás. Bez ohľadu na ročné obdobie, zvyky či naše chute, jednoducho sa nám pletú popod nohy. Ja to mám tak s gaštanmi.

Na jeseň, samozrejme, lákajú maľované, gaštanové listy a nebezpečne obalené plody do parkov a promenád. Čo je krajšie, ako zobrať košík a vybrať sa v nedeľu popoludní čosi málo nazbierať? Ach, áno a potom tvoriť. Gaštanové postavičky – zvieratká ako za detských čias.  Alebo keď príde zima, kúpiť si v stánku 100 g pečených. Kedysi sme ich dokonca povinne zbierali do školy, do výkupu.  Gaštany sa mi stále pletú  do cesty. Čo myslíte, na aký recept som narazila, keď som otvorila v zime magazín o jedle? Na gaštanové labky! A čo na jar a v lete? Že nie je šanca ich stretnúť? Chyba, dobehli ma aj počas jari a leta. Na jar mi rodina ponúkla veľkonočnú gaštanovú tortu. Veď predsa existuje gaštanové pyré! A v lete? V lete som v zahraničí tlmočila. Ten prekrásny neznámy odtieň zmrzliny bol ako inak gaštanový!

Gaštany pomôžu kĺbom, srdci i pri depresii

Gaštany majú domov v Stredomorí a severnej Afrike. Niektoré pramene uvádzajú, že k nám na Slovensko sa dostali s tureckými vpádmi na naše územie, iné, že ich priviezli už Rimania. Tak či onak, jedlé gaštany pôsobia priaznivo na srdce, kĺby, pomôžu vám proti únave, uvoľňujú bolesť hlavy, ba dokonca pomáhajú prekonať depresiu. Konzumácia plodov gaštanu detoxikuje pečeň, podporuje trávenie, a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Pre mňa bolo veľkým prekvapením, keď som zistila, že v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré prospejú vlasom a pokožke. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. V ľudovom liečiteľstve i farmakologickom priemysle sa využívajú aj listy ako prostriedok proti kašľu.

Prosíte si sladké či slané?

Najznámejšie sú gaštanové pochúťky na sladko – zákusky, koláčiky, rolády. Môžete ich pridať k bravčovému, jahňaciemu, kuraciemu aj k hovädziemu mäsu. Gaštany môžu byť v omáčke aj v plnke. Nemusíte ich len variť alebo piecť, gaštany sú vďačnou surovinou. Len si ich nesmiete zmýliť s nejedlými gaštanmi!

Ja si svoju cestu ku gaštanom stále hľadám. Skúste aj vy. Môžete napríklad objímať stromy - gaštany, odoberajú totiž skvelo negatívnu energiu, akýkoľvek zdravotný problém, fyzický aj psychický. Pritlačte sa napr. chrbtom ku stromu a predstavte si, ako všetko zlé z vás odchádza. Stačia dve-tri minúty. Prípadne ochutnajte niečo dobré, od skúseného kuchára z ponuky na obedvmeste.sk.

Strúhaný gaštanový koláč

Cesto
400 g polohrubej múky
200 g masla
1 kypriaci prášok
4 PL mlieka
½ KL škorice

Náplň
300 ml mlieka
20 g vanilkového pudingu
3 žĺtky
2 bielky
60 g práškového cukru
250 g gaštanového pyré

Postup
Z mlieka a prášku uvarte puding. Po vychladnutí pridajte doň žĺtky vyšľahané s cukrom a gaštanové pyré. Všetko dobre premiešajte a nakoniec jemne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Z múky, masla, mlieka a ostatných prísad vypracujte hladké cesto. Rozdeľte na dve časti (menšiu a väčšiu) a dajte vychladnúť aspoň na hodinu. Na vymastený a múkou vysypaný plech  nastrúhajte väčšiu časť cesta. Na cesto nalejte gaštanovú náplň a pečte v rúre 30 minút na 160 stupňoch. Potom nastrúhajte druhú časť cesta a dopečte  ešte asi 20 až 30 minút.