Chrenom na jar nič nepokazíte

Jar sa spája vždy s detoxom, odtučňovacími kúrami a veľkonočnými sviatkami. A chrenom nepokazíte ani v jednom prípade vôbec nič. Táto úžasná koreňová zelenina je liekom i pochúťkou zároveň. A keď si ho raz obľúbite, budete sa k nemu isto vracať. Ja mám na neho najväčšiu chuť práve vtedy, keď na mňa niečo lezie. A menu na Veľkú noc si bez neho vôbec neviem predstaviť.

Ako a kde rastie

„Penicílín zo záhrady“ či „slovenský ženšen“ ako sa mu aj hovorí, nájdete ešte stále v každej správnej dedinskej záhradke. Južná Európa či západná Ázia odkazuje na neho už niekoľko storočí vo svojich receptoch, botanických a iných dielach. Jeho dôležitosť a dobré vlastnosti oceňovali mnísi, ktorých ho v Európe pestovali vo svojich kláštorných záhradách. Odtiaľ sa dostal aj na políčka roľníkov. Obľúbený nie je len u nás, ale aj v Rakúsku či Bavorsku. Keď som sa ponorila do ticha svojej pracovne, aby som pripravila pre vás tento článok a začala som pátrať po informáciách, v istých bodoch som si pripadala ako ten mních, čo možno prvý raz zasadil chren a čakal, čo bude. Ako a čím ho prekvapí. Mňa prekvapilo najmä to, že sa pestuje momentálne aj na miestach, kde by ste to asi nečakali. Nemecko, Rakúsko, Alsasko či Maďarsko som čakala. Ale New Jersey, Illinois, Missouri, Rusko a Južná Afrika? Nikdy by som tieto miesta netipovala za veľkopestovateľov chrenu. Asi to bude tým, že chren prežije takmer v akejkoľvek pôde, bude sa mu dariť na slnku aj v polotieni. Chren ako koreňovú zeleninu je jednoduchšie vysádzať ako pestovať zo semien a potrebuje voľné miesto dookola, cca 30 cm. Chren sa odvďačí za starostlivosť nielen vám, ale aj vašim ostatným rastlinám. Vraj dokáže udržať zdravie užitočných rastlín v záhrade.

Chren ako liek

V neporušenom stave nemá takmer žiadnu arómu. Po rozrezaní či nastrúhaní, to je už iná pesnička. A to je tá liečivá sila chrenu! Už len samotné vdychovanie zlepšuje dýchanie a vylučovanie hlienov z dutín. Obsah vitamínu C a prospešné fytochemikálie posilňujú náš imunitný systém. A potom to už isto poznáte ako pri každej zelenine: zlepšuje trávenie, redukuje hmotnosť, pôsobí antibakteriálne atď. Čo mňa asi prekvapilo, že ho v štúdiách spájajú so zlepšením výkonu. Obsahuje mnoho bielkovín a vitamínov a neobsahuje tuk. To umožňuje, aby sa bielkoviny premenili priamo na energiu bez toho, aby sa museli skladovať, čo má úžasné účinky na fyzickú výkonnosť. Odborníci tvrdia, že sinigrín prítomný v chrene zvyšuje hladinu energie, a tiež zvyšuje koncentráciu pri mentálnych úlohách.

S chuťou do chrenu

Už vieme čo to o pestovaní, pôvode a vlastnostiach chrenu. Poďme k tomu, čo nás najviac zaujíma – k spotrebe. Ak chren nakupujete, vyberajte si korene, ktorú sú pevné a nemajú žiadne plesne, škvrny a nie sú mäkké. Kúpiť si môžete aj spracovaný chren, konzervovaný v octe a soli. Najlepšie je však čerstvý, nastrúhaný. Tri mesiace vydrží v chladničke, stráca však rýchlo svoju ostrosť. Zmrazovať chren sa neodporúča. A využitie v kuchyni? Zmes na chrapot z chrenu, chrenový sirup či chrenové víno asi nenájdete na obedvmeste.sk. Avšak šunková rolka plnená chrenom, chrenová omáčka sú klasické recepty, ktoré zažívajú svoje znovuzrodenie. A chren ako príloha k ovarovému kolenu, klobáske a pečeným rebierkam, to je dobrota. A zdravý cviklový šalát s chrenom? Hľadajte v menu na obedvmeste.sk. A možno objavíte to čo ja, že niekde ponúkajú skvelé snacky, párky či cesnakové hrianky s čerstvým strúhaným chrenom. A dokonca vám ich ochotne pripravia v ktorúkoľvek dennú hodinu.

O chrene sa hovorí dokonca aj ako o talizmane, čo prináša šťastie a peniaze. Preto sa vraj kedysi jeho sušený kúsok nosil v mešci. No, myslím, že jeho liečivé účinky prinesú to najväčšie šťastie, zdravie.