Zoznam alergénov

1.  obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody ) a výrobky z nich okrem:

a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,

b) pšeničných maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,

c) jačmenného glukózového sirupu, obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

2. kôrovce a výrobky z nich

3. vajcia a výrobky z nich

4. ryby a výrobky z nich okrem :

a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,

b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.

5. arašidy a výrobky z nich

6. sójové zrná a výrobky z nich okrem :

a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,

b) prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu,

c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu,

d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.

7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy okrem :

a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje,

b) laktitolu.

8. orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich

okrem :

- orechov, ktoré sú používané na výrobu destilátov

9. zeler a výrobky z neho

10. horčica a výrobky z nej

11. sezamové semená a výrobky z nich

12. oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l

13. vlčí bôb a výrobky z neho

14. mäkkýše a výrobky z nich