Magazine

Reštaurácie a covid-19

Koronavírus zasiahol za ostatné mesiace snáď každú sféru našich životov. Pred pár mesiacmi začínali naše obľúbené podniky zívať prázdnotou, postupne sa zatvárali a my sme doma oprašovali staré recepty. Potom sme objavili čaro donášky, áno aj tí, čo snáď nikdy túto službu nevyskúšali. Dokonca aj pár michelinských kuchárov pristúpilo k tomuto modelu. A následne sme zažili kreatívu až futuristické kreácie na vlastnej koži v znovu otvorených podnikoch.

Tradícia na tanieri

Jedlo a jeho príprava je rozhodne pre mnohých vášňou. Pre niektorých prácou a možno až rutinou, pre zvyšok nevyhnutnou súčasťou naplnenia jednej našej základnej potreby, hladu. Jednou z mojich vášní sú knihy. Nekonečne rada prechádzam prstami a očami po obálkach kníh, vnímam farby, písma, fotografie a ilustrácie. Vychutnávam si šušťanie stránok a vôňu papiera. A ako to je s kuchárskymi knihami?

Poklad z úľa

Ja osobne nemám rada kombináciu ovocia či medu s mäsitými pokrmami. Niekto však na obedvmeste.sk vyslovene vyhľadáva medovo marinované hydinové, jahňacie či bravčové mäso. Med je nielen súčasťou jedál a múčnikov, ale aj kozmetických prípravkov. Otázkou ostáva ako dlho ešte.

Chrenom na jar nič nepokazíte

Jar sa spája vždy s detoxom, odtučňovacími kúrami a veľkonočnými sviatkami. A chrenom nepokazíte ani v jednom prípade vôbec nič. Táto úžasná koreňová zelenina je liekom i pochúťkou zároveň. A keď si ho raz obľúbite, budete sa k nemu isto vracať. Ja mám na neho najväčšiu chuť práve vtedy, keď na mňa niečo lezie. A menu na Veľkú noc si bez neho vôbec neviem predstaviť.

Život s donáškou

V posledných týždňoch si nemôžeme vychutnávať atmosféru svojej obľúbenej pizzerie, mnohým sa cnie za výhodným obedovým menu a kávu si môžete urobiť akurát tak doma. Všetkým nám do života znenazdajky vtrhol veľkosťou malý, avšak silou ohromný nepriateľ. Jedným z najviac postihnutých hospodárskych odvetví je reštauračný biznis.

Trendy 2020

Návrhári prezentujú svoje kreácie na rok 2020. Bodky, volány a neónové farby budú tento rok v kurze. A medzinárodná gastronomická branža nezaostáva za tou módnou, a tiež začína deklarovať svoje trendy na tento rok.

Ako porozumieť jedálnemu lístku

Už nielen v kanceláriách sa robia obchody. Reštaurácie a kaviarne sa stali miestom oddychu, ale aj miestom, kde sa stretáva príjemné s užitočným. Sú miestom, kde sa dohadujú kontrakty, riešia vzťahy s dodávateľmi či odberateľmi, miestom, kde sa riešia nielen pracovné ale aj osobné vzťahy.

Pokrm pre dušu: polievka

Polievky sú najmä v chladných ročných obdobiach ideálnym pokrmom. Sú teplé, výživné a dodajú telu dôležité vitamíny a minerálne látky. Ako hovorieva každá mama, aj keď sme chorí a nechutí nám jesť, treba si dať aspoň polievku. Bude nám po nej lepšie na tele, a aj na duši.

Niečo nielen pre Popolušku

Patríte tiež medzi tých, ktorí zostanú hladní už len pri pohľade na reklamu v televízii či leták z nákupného reťazca? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Ja som nedávno dostala hlad pri čítaní rozprávky, ako vám napovedá aj titulok. Zaiste k tomu dopomohla aj moja nie ideálna životospráva a ako vravia odborníci tzv. jesenná depresia.

Niečo na zahriatie

S príchodom jesene sa vo mne vždy ozve túžba po niečom teplom a hrejivom. Prebudí sa vo mne malé dievčatko, ktoré malo kedysi vlastnú partiu plyšových hračiek a každý deň im varilo čajíky.