Magazine

Pohľadanie na duši (recept)

Dobrú náladu, uvoľnenie, pohodu a radosť túto jar potrebujeme všetci ešte viac ako pominulé roky. Jarná depresia či rozladenie nám sedí na pleciach a ťaží nás.  Rozhodne nám pomôže  nielen jar so svojimi hýriacimi farbami, ale aj niečo dobré pod zub. A viete, čo sa osvedčilo v mnohých rodinách, s čím pracujú veľmi radi i reštaurácie a patrí k populárnym surovinám, z ktorých sa dajú vyčariť chutné polievky, predkrmy i hlavné jedlá? Paradajky!

Nie je baba ako baba (recept)

Poznám dve obdobia, kedy gazdinky najčastejšie siahnu po kuchárskych knihách a časopisoch, zdieľajú, lajkujú a vymieňajú si recepty nielen online ale i v offline svete. Po Vianociach sú to práve veľkonočné sviatky, ktoré nás tak akosi motivujú pripraviť staré, odskúšané recepty, ale aj pustiť sa do niečoho nového.

Biele a voňavé

Čerstvo napadaný sneh je čistou mágiou. Vyvoláva nostalgické nálady a vraví sa, že napadaný sneh zmäkčuje všetko, čoho sa dotkne. Asi to tak bude. Krajina dostáva rozprávkové kúzlo a všetci sa pri pohľade na zasnežené scenérie naozaj stávajú citlivejšími. 

Trendy 2021

Na začiatku nového roka sa vždy stanovujú trendy na ten nadchádzajúci. Prajeme si navzájom zdravie, šťastie, lásku...Všetko je dokonale prepojené aj s jedlom. Veď nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. A kvalitné jedlo je dôležité pre naše zdravie.  A keď sme zdraví a milovaní, ku šťastiu nám predsa viac nechýba. Čo nás teda čaká v 2021?

Rozprávkové Vianoce

Všetci sa už tešíme na vianočné sviatky a tento rok budú mať rozhodne výnimočnú príchuť. Celý rok sme skúšaní v ťažkom boji, v ktorom ide o to najdôležitejšie, o zdravie. Vianoce ako symbol pokoja, lásky a nádeje sa určite tento rok nezaobídu bez rodiny, viery, spolupatričnosti a zvykov. 

Deň svätého Martina zimné časy začína

Príslovia, porekadlá, vinše a básne... Kolobeh života jednotlivca, kolobeh prírody, tvorenie harmónie a prepojenia navzájom. Nie je krásne, ako naši predkovia kedysi aj slovom žili? Ich pozorovania prírody, jej javov, ich zamyslenia a životné skúsenosti roky pretrvávajú v mnohých našich „slovách“. A nielen tam. 

Nevesta v bielom závoji

Každá nevesta si zaslúži pozornosť, záujem, potlesk...Jednoducho je niečím výnimočná. Táto biela nevesta (ako uvádzajú krížovky) má veľa závojov a sukničiek. Len mám taký pocit, že pozornosti sa jej až tak nedostáva, aspoň nie tej mediálnej. A v kuchyni sa pritom zvŕta takmer pri každom varení. Že neviete, o kom hovorím? Predsa o cibuli.

Jesenné jablkové variácie

Jablko je plod jablone. Je to malvica. Jablko sváru. Jablko spadlo na hlavu Isaacovi Newtonovi. Snehulienka sa otrávila jablkom. Eva odtrhla jablko Adamovi...To je len malý prehľad asociácií, ktoré ľudom napadnú pri slove jablko. Jablko ako ovocie má svoje popredné miesto v literatúre, legendách, mytológii, rozprávkach i dejinách. A je neodškriepiteľné, že je stálicou medzi ovocím a neustále sa teší obľube.

Reštaurácie a covid-19

Koronavírus zasiahol za ostatné mesiace snáď každú sféru našich životov. Pred pár mesiacmi začínali naše obľúbené podniky zívať prázdnotou, postupne sa zatvárali a my sme doma oprašovali staré recepty. Potom sme objavili čaro donášky, áno aj tí, čo snáď nikdy túto službu nevyskúšali. Dokonca aj pár michelinských kuchárov pristúpilo k tomuto modelu. A následne sme zažili kreatívu až futuristické kreácie na vlastnej koži v znovu otvorených podnikoch.

Tradícia na tanieri

Jedlo a jeho príprava je rozhodne pre mnohých vášňou. Pre niektorých prácou a možno až rutinou, pre zvyšok nevyhnutnou súčasťou naplnenia jednej našej základnej potreby, hladu. Jednou z mojich vášní sú knihy. Nekonečne rada prechádzam prstami a očami po obálkach kníh, vnímam farby, písma, fotografie a ilustrácie. Vychutnávam si šušťanie stránok a vôňu papiera. A ako to je s kuchárskymi knihami?