Magazine

Rozprávkové Vianoce

Všetci sa už tešíme na vianočné sviatky a tento rok budú mať rozhodne výnimočnú príchuť. Celý rok sme skúšaní v ťažkom boji, v ktorom ide o to najdôležitejšie, o zdravie. Vianoce ako symbol pokoja, lásky a nádeje sa určite tento rok nezaobídu bez rodiny, viery, spolupatričnosti a zvykov. 

Deň svätého Martina zimné časy začína

Príslovia, porekadlá, vinše a básne... Kolobeh života jednotlivca, kolobeh prírody, tvorenie harmónie a prepojenia navzájom. Nie je krásne, ako naši predkovia kedysi aj slovom žili? Ich pozorovania prírody, jej javov, ich zamyslenia a životné skúsenosti roky pretrvávajú v mnohých našich „slovách“. A nielen tam. 

Nevesta v bielom závoji

Každá nevesta si zaslúži pozornosť, záujem, potlesk...Jednoducho je niečím výnimočná. Táto biela nevesta (ako uvádzajú krížovky) má veľa závojov a sukničiek. Len mám taký pocit, že pozornosti sa jej až tak nedostáva, aspoň nie tej mediálnej. A v kuchyni sa pritom zvŕta takmer pri každom varení. Že neviete, o kom hovorím? Predsa o cibuli.

Jesenné jablkové variácie

Jablko je plod jablone. Je to malvica. Jablko sváru. Jablko spadlo na hlavu Isaacovi Newtonovi. Snehulienka sa otrávila jablkom. Eva odtrhla jablko Adamovi...To je len malý prehľad asociácií, ktoré ľudom napadnú pri slove jablko. Jablko ako ovocie má svoje popredné miesto v literatúre, legendách, mytológii, rozprávkach i dejinách. A je neodškriepiteľné, že je stálicou medzi ovocím a neustále sa teší obľube.

Reštaurácie a covid-19

Koronavírus zasiahol za ostatné mesiace snáď každú sféru našich životov. Pred pár mesiacmi začínali naše obľúbené podniky zívať prázdnotou, postupne sa zatvárali a my sme doma oprašovali staré recepty. Potom sme objavili čaro donášky, áno aj tí, čo snáď nikdy túto službu nevyskúšali. Dokonca aj pár michelinských kuchárov pristúpilo k tomuto modelu. A následne sme zažili kreatívu až futuristické kreácie na vlastnej koži v znovu otvorených podnikoch.

Tradícia na tanieri

Jedlo a jeho príprava je rozhodne pre mnohých vášňou. Pre niektorých prácou a možno až rutinou, pre zvyšok nevyhnutnou súčasťou naplnenia jednej našej základnej potreby, hladu. Jednou z mojich vášní sú knihy. Nekonečne rada prechádzam prstami a očami po obálkach kníh, vnímam farby, písma, fotografie a ilustrácie. Vychutnávam si šušťanie stránok a vôňu papiera. A ako to je s kuchárskymi knihami?

Poklad z úľa

Ja osobne nemám rada kombináciu ovocia či medu s mäsitými pokrmami. Niekto však na obedvmeste.sk vyslovene vyhľadáva medovo marinované hydinové, jahňacie či bravčové mäso. Med je nielen súčasťou jedál a múčnikov, ale aj kozmetických prípravkov. Otázkou ostáva ako dlho ešte.

Chrenom na jar nič nepokazíte

Jar sa spája vždy s detoxom, odtučňovacími kúrami a veľkonočnými sviatkami. A chrenom nepokazíte ani v jednom prípade vôbec nič. Táto úžasná koreňová zelenina je liekom i pochúťkou zároveň. A keď si ho raz obľúbite, budete sa k nemu isto vracať. Ja mám na neho najväčšiu chuť práve vtedy, keď na mňa niečo lezie. A menu na Veľkú noc si bez neho vôbec neviem predstaviť.

Život s donáškou

V posledných týždňoch si nemôžeme vychutnávať atmosféru svojej obľúbenej pizzerie, mnohým sa cnie za výhodným obedovým menu a kávu si môžete urobiť akurát tak doma. Všetkým nám do života znenazdajky vtrhol veľkosťou malý, avšak silou ohromný nepriateľ. Jedným z najviac postihnutých hospodárskych odvetví je reštauračný biznis.

Trendy 2020

Návrhári prezentujú svoje kreácie na rok 2020. Bodky, volány a neónové farby budú tento rok v kurze. A medzinárodná gastronomická branža nezaostáva za tou módnou, a tiež začína deklarovať svoje trendy na tento rok.