Je však neodškriepiteľné, že tak ako aj po minulé roky budeme v posledný deň roka pripravovať niečo dobré pod zub a rozhodne by sme sa o polnoci mali pripiť na ten nový, ďalší rok, ktorý nás čaká. So želaním, nech je lepší, ako ten starý...
Staré, dobré šampanské
Na svete nie je snáď noblesnejšieho alkoholického nápoja, ktorým sa práve o polnoci víta Nový rok. Šampanské je šumivé víno a jeho výhradní výrobcovia pochádzajú z historického francúzskeho regiónu Champagne. Takto sa vraj dohodli výrobcovia vín už v roku 1891. Hoci v hovorovej reči používame tento názov aj pre iné druhy šumivého vína, nie je to správne. Šumivé vína z iných oblastí ako Champagne sa nazývajú vínne sekty. Pravé šampanské je dosť drahé, preto niektorí dávajú prednosť proseccu. Ale vráťme sa k šampanskému. Spojenie jahody a šampanského je vraj iba klišé, ktorému by sme sa mali vyhnúť. Dôležitá je správna teplota pri servírovaní. Najlepšie urobíte, ak sa budete riadiť pokynmi na etikete. Teplota podávania neročníkových až po lepšie ročníkové sa pohybuje v rozpätí deväť až jedenásť stupňov, a tie najlepšie ročníky sa majú piť ešte o stupeň-dva teplejšie. Hoci je v slovenských domácnostiach zvykom „strieľať“ zátku do vzduchu, zátka sa odporúča vyťahovať pomaly, len s malým lupnutím. Otváranie fľaše je totiž podstatné pre zachovanie jedinečnosti vína a jeho bubliniek. Šampanské je však viac ako len víno vhodné na prípitok. Francúzi ho pijú bežne aj po celý večer, lebo sa skvelo hodí k najrôznejším pokrmom od rýb, plodov mora až po pečené mäso, zverinu či paštétu. Kto z vás plánuje na Silvestra suši, mal by si obstarať ružové šampanské. A kto by chcel pred hosťami urobiť ohromnú šou, mal by si naučiť umeniu sabráže. Je to legendárne otvorenie fľaše šampanského šabľou, nožom či iným ostrým predmetom. Chce to kvalitné správne vychladené šampanské, správny uhol pri držaní fľaše a trochu cviku.
Sviatočná chvíľa trochu inak
Šampanské sa isto už pár storočí teší na Silvestra veľkej obľube, no nie je jediné. Na sviatočné chvíle pripravujeme punč, likéry, varené vína. Niektorí dokonca pripravujú miešané nápoje či vyťahujú kvalitné koňaky. A práve pohár koňaku je nielen dobrým digestívom, ale využíva sa aj v miešaných nápojoch. Dobre sa kombinuje s ovocnými šťavami, vodkou, krémovými likérmi a bielym rumom. Tí z vás, ktorí majú radšej niečo ľahšie, môžu vyskúšať sladšie a farebnejšie kombinácie miešaných nápojov, napríklad biely rum, kokosové mlieko a ananás, vodku, brusnicovú šťavu s limetkou, alebo campari (horký alkoholický nápoj z viac ako 80 bylín) s pomarančovým džúsom a kúskami pomaranča.
A čo si dáme pod zub?
K alkoholu patrí neodmysliteľne aj niečo dobré pod zub. Chlebíčky a jednohubky sú u nás obľúbené, avšak v ostatnom čase sú veľmi módne aj tzv. kanapky. Kým základom chlebíčkov sú väčšinou plátky bielej veky, jednohubky tvoria kolieska rožkov. Základom kanapiek je buď tenký plátok celozrnného chleba, alebo slanej sušienky. Čistým luxusom sú kaviárové kanapky, avšak radosť určite urobíte aj mäsovými, rybacími či dokonca aj vegetariánskymi kanapkami. Originálnym a rýchlym pohostením je aj tzv. syrová doštička. Bohato stačí, ak pripravíte štyri – päť kvalitných typov syra. Stačí ich doplniť hroznom, jablkami, hruškami či vlašskými orechmi a figami. Drobné knäckerbroty, grissini či domáce slané tyčinky z lístkového cesta ideálne doplnia vašu slávnostnú silvestrovskú tabuľu. Pre podporu lokálnych výrobcov syrov, vína či hotových obložených mís pokojne oslovte niekoho vo vašej blízkosti. Posledný deň v roku 2021 si zaslúžite oddýchnuť si, uvoľniť sa, myslieť pozitívne a s radosťou a úsmevom priať „na zdravie“.
Šťastný nový rok 2022 Vám želá obedvmeste.sk