Kráľovná zdravej výživy

Ak hráte spoločenskú hru Activity a poznáte jej pravidlá viete, že hra spočíva v hádaní pojmov a to tromi spôsobmi – kreslením, hovorením a ukazovaním. A možno tiež viete, že na jednej s kartičiek sa nachádza pojem POHÁNKA.

V kruhu priateľov sme túto hru hrali a ani za svet nikto nevedel uhádnuť tento pojem, až kým niekto nepovedal „je to obilnina, je to kráľovna zdravej výživy.“ A až vtedy sme prišli na to, že reč je o pohánke, o ktorej sa vzápätí rozprúdila veľmi živá gastro - diskusia. Každý z nás si na ňu spomenul v inej súvislosti. Priateľka s celiakiou ju pozná, lebo je diétna a bezlepková. Priateľ si spomenul na svojho starého otca, ktorý bol kedysi mlynárom a pestovateľom pohánky v jednej osobe. Jeho starý otec na pohánku nedal dopustiť. Pohánku vždy sial tam, kde v predchádzajúcom roku boli zemiaky alebo repa. Ďalšia kamarátka si spomenula ako u babky cez letné prázdniny hrali „prím“ tvarohové knedličky z pohánkovej krupice či múky s čerstvým ovocím. Ale našli sa medzi nami takí, ktorí o pohánke počuli prvý raz. Faktom zostáva, že sa pohánka ako plodina s liečebnými účinkami vracia po dlhých rokoch do našich kuchýň a reštaurácií. Skúste sa presvedčiť sami a podrobnejšie čítajte obedové menu. Určite nájdete zeleninové polievky a vývary s pohánkou, morčacie dusené s pohánkou či bezlepkové krupicové guľky s pohánkou. Pre tých čo ju nepoznajú, povedzme si niečo viac.

Korene pohánky

Pravlasťou pohánky je juhovýchodná Ázia, jej pestovanie sa rozšírilo do Číny i Indie. Tamojšie národy ju vraj poznali už pred 2 500 rokmi. A ako sa dostala až k nám? Traduje sa, že pri tatarských nájazdoch v 13. storočí ju mali Tatari uviazanú na konských sedlách. A keďže domáci nazývali Tatarov pohanmi, ujalo sa toto pomenovanie aj pre obilninu. Naši predkovia si z pohánky spočiatku pripravovali len kaše a jednoduché pečivo. Bola to síce jednoduchá strava, ale zdravá. Dnešné domácnosti zaraďujú stále veľmi ojedinele pokrmy z pohánky. Pritom pohánka obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, mangán a zinok. Najviac je cenená kvôli obsahu vitamínov skupiny B a rutínu, ktorého účinok sa zvyšuje vitamínom C. Táto kombinácia je skelou prevenciou proti trombóze, infarktu a mozgovej mŕtvici. Pohánka je dobrá aj na detoxikáciu, pri žalúdočných problémoch a ovplyňuje aj nechutenstvo, činnosť nervov a bolesti hlavy. Podľa výskumov je najviac rutinu v kvetoch a listoch, z ktorých možno pripraviť čaj. Čerstvé listy sa pridávajú dokonca aj do šalátov,

A čo kupujete vy?

V obchodnej sieti kúpite lúpanú pohánka i pohánkovú múku. V špecializovaných predajniach dostať aj pohánkové vločky, pohánkovú krupicu, krúpy, keksy a cestoviny. Možno ju pridať do cesta na pizzu, do trvanlivého pečiva, palaciniek a do extrudovaných výrobkov. Pohánka je vhodná surovina na výrobu bezlepkových výrobkov, pretože ako sme spomínali, neobsahuje glutén. Pohánka si titul kráľovnej obilnín naozaj slúži, vyrába sa z nej dokonca pohánkový med. Ten je považovaný za jeden z najzdravších medov a je typický svojou tmavou farbou a chuťou, na ktorú si treba privyknúť.

Pohánkové polia sú v čase svojho kvitnutia biele. A keď k tomu pridáte včely bzučiace nad takýmito poľami a všetky prednosti, ktoré pohánka v sebe ukrýva, obraz kráľovnej je ucelený. Stačí už len myslieť na svoje zdravie a pri najbližšom obedovom menu dobre vyberať.