Poklad z úľa

Ja osobne nemám rada kombináciu ovocia či medu s mäsitými pokrmami. Niekto však na obedvmeste.sk vyslovene vyhľadáva medovo marinované hydinové, jahňacie či bravčové mäso. Med je nielen súčasťou jedál a múčnikov, ale aj kozmetických prípravkov. Otázkou ostáva ako dlho ešte.

V decembri predošlého roka totiž zarezonovala v médiách správa, ktorú podaktorí odborníci predpovedali dávnejšie. Včela bola vyhlásená za najdôležitejšiu bytosť planéty a vedci ju pridali na zoznam druhov odsúdených v blízkej budúcnosti na vyhynutie, pokiaľ sa my ľudia nespamätáme.

Včely a naša úroda

Kvitnúce rastliny a včely spolupracujú spolu vyše 100 miliónov rokov. Je to kooperácia veľmi rozsiahla, harmonická, a zároveň najzávislejšia. A je pre nás ľudí kľúčovou. Vyhynutie včiel by bolo katastrofou. Odhaduje sa, že 75% potravinárskych plodín, ktoré konzumujeme, podlieha celkom alebo aspoň čiastočne opeleniu. Niektoré štúdie tvrdia, že je to 97 % plodín a voľne rastúcej vegetácie. Tak či onak, procesy, ktoré sme spustili, ako odlesňovanie, enormné používanie pesticídov, prenosov patogénov z iných častí sveta z dôvodu globalizácie, majú nepriaznivý až fatálny vplyv na populácie včiel. Biológovia predložili dokonca dôkazy, že včelám prekážajú elektromagnetické vlny vytvárané mobilnými telefónmi. Vyhynutie včiel by ohrozilo nielen diverzitu rastlinných druhov, ale v ohrození by boli aj vtáci a zvieratá. A áno, aj my.

Poklady z úľov

Včely sú jednoznačne najdôležitejšou bytosťou planéty. A nie sú jediným pokladom z úľa. Výsledkom neúnavnej práce včiel sú biologicky cenné a nášmu zdraviu prospešné produkty ako med, propolis, materská kašička a včelí vosk. S pokoru a vďačnosťou by sme mali využívať tieto dary prírody a o to viac sa snažiť zachovať včelstvá. Povedzme si teda niečo o mede. Med je prírodné sladidlo, ktoré obsahuje glukózu, fruktózu, vodu a veľké množstvo rozličných zdraviu prospešných látok. Po stáročia sa používal nielen na sladenie, ale aj ako liek pri bolesti hrdla a na hojenie rán. Má pozitívne účinky na zápaly kĺbov. Pomáha bojovať so stresom, upokojuje a podporuje celkovú duševnú rovnováhu.

A ešte...

...si povedzme v skratke o ostatných pokladoch. Materská kašička je výlučok hltanových žliaz robotníc, ktorá má bielu farbu. Táto mliečne biela hmota je podávaná včelami predovšetkým matke a materským larvám ako kŕmna šťava. Medzinárodné označenie je „gelée royale“ a pochádza z francúzštiny. Materská kašička je citlivá na svetlo, teplotu a znehodnocuje ju styk s kovmi. Propolis včely zbierajú z rôznych rastlinných zdrojov. Je to živicová substancia žltohnedej, červenohnedej alebo zelenohnedé farby a včely ju používajú v úli na dezinfekčné účely, na tmelenie prasklín malých otvorov a pod. Propolis má rad liečivých vlastností. Pôsobí proti baktériám, vírusom, kvasinkám a plesniam. Tlmí citlivosť na bolesť, pôsobí protizápalovo, podporuje imunitný systém. Včelí peľ je prírodný multivitamín. V úli slúži ako hlavná obživa včiel a aj nášmu telu dodá potrebné bielkoviny, vitamíny a minerály.

Fakty o včelách a mede

Včela dokáže lietať rýchlosťou až 28 km za hodinu. Na zber nektáru vyletí päť- až desaťkrát denne. V priemere počas jedného „výletu“ navštívi jedna včela 70 kvetov. Na 1 kg medu je potreba cca 900 000 až 6 000 000 miliónov kvetín (záleží na veľkosti). Jedna včela sa za svoj život zaslúži o necelú kávovú lyžičku medu. Najstaršie známe antické včelíny sú staré približne tri tisíc rokov.

Asi všetci poznáme anekdotu o tom, že keď sa matematici pozreli na vzorce, zistili, že nie je možné, aby včely lietali s takýmito malými krídlami. Akurát tom tým včelám nikto nepovedal a ony lietajú. Dúfajme, že ľudia dokážu tiež prekonať seba samých a včely budú lietať ešte tisícky rokov.