Slnko skryté v jedle

O vplyve jedla na našu celkovú pohodu a najmä zdravie sa popísalo už veľa odborných kníh i populárno-náučných článkov. Neodškriepiteľné je, že hladný človek je nervózny, že chorému robia isté jedlá dobre a iné zase nie, a že mesiace roku 2021 dávajú nám všetkým riadne zabrať. 

Chceme byť zdraví, fyzicky i psychicky, ochrániť seba i najbližších a popri tom musíme nejako fungovať v nových, neľahkých a meniacich sa podmienkach. Všetci vieme, aké dôležité je mať silnú imunitu v boji s chorobami i to, akú významnú úlohu hrá v tom celom naša strava. Slnko, náš najlepší lekár, sa bude pár mesiacov schovávať, a preto je dôležité jeho silu čerpať zo stravy. Pretože so slnkom mizne aj vitamín D, ktorý je dôležitý pre kosti, zuby a najmä imunitu.

Hrdina Déčko a jeho schopnosti

Preventívne prehliadky a štatistiky ukazujú, že jeho deficitom trpí väčšina z nás dospelých ale i detí. Niektoré výskumy uvádzajú až 40 percent obyvateľstva. Čo je vlastne vitamín D? Je to skupina niekoľkých látok rozpustných v tukoch a jeho najprirodzenejšiu a najúčinnejšiu formu získate vystavovaním pokožky slnečnému žiareniu 20 až 30 minút denne. Lenže s príchodom jesene a epidemiologických opatrení trávime vonku menej času, pokožku zakrývame oblečením a slniečka je čoraz menej. S pribúdajúcim vekom sa taktiež znižuje schopnosť kože vytvárať vitamín D, čo je nežiaduce pre momentálne najviac ohrozenú skupinu seniorov. Déčko má protizápalový a protivírusový účinok, reguluje hladinu vápnika v krvi, podporuje hormonálne funkcie a mnohé procesy nervového systému. V zimných mesiacoch, keď prirodzené slnečné svetlo nezabezpečí tvorbu dostatočného množstva vitamínu D3, sme odkázaní výlučne na zásobu v tele, resp. na príjem z potravinových zdrojov a/alebo výživových doplnkov, pretože pomerne málo potravín obsahuje vitamín D.

Čo si pripraviť

Najbohatším zdrojom je tuk z pečene morských rýb ako je tuniak, makrela, treska a losos. Vynikajúci je aj sleď. Sleď (haring) je druh ryby, ktorá je obľúbenou pochúťkou na celom svete a dostanete ho ľahko kúpiť aj u nás. Podáva sa surový, konzervovaný, údený alebo v slanom náleve. Veľmi populárny a to aj v úvodzovkách je olej z treščej pečene. Možno si niektorí pamätáte, ako sa ho nám snažili naše mamy podať hlavne „nenásilne“ na lyžičke. Tento rybí olej sa totiž mnohé roky používal na to, aby sa u detí predišlo nedostatku vitamínu D. Ak máte však radšej morské plody siahnite po krevetách a ustriciach. Tie nám nielen pripomenú slnkom zaliate obľúbené destinácie, ale tiež obsahujú vitamín D. A čo tak omeleta z krásnych vaječných žĺtkov? Viac vitamínu D obsahujú vajíčka od sliepok súkromných chovateľov. To isté platí aj pri rybách, kde sa to však už ťažšie zisťuje a zabezpečuje. Ryby z umelých chovov majú totiž menej Déčka. Nezúfajte však. Nie sme prímorským štátom, preto musíme konzumovať iné jedlá obohatené vitamínom D. Medzi také patria napríklad kravské mlieko, sójové mlieko, pomarančový džús, cereálie a ovsené vločky. A hoci nemáme vlastné moria plné rýb, máme lesy. Rovnako ako u ľudí, tak aj u húb platí, že si vytvárajú vitamín D vtedy, keď sú vystavené účinkom UV žiarenia.  Vo forme provitamínu D2 sa tento vitamín vyskytuje v lesných hubách. Hubárske srdcia teraz isto zaplesali. Takže čo si pripravíte či objednáte dnes na večeru? Kuriatková praženica, zemiakové pirohy s hubovou plnkou, rybacie fašírky pečené v trúbe...V sychravom tmavom počasí treba niečo teplé, čo zahreje dušu aj telo. A nezabudnite chodiť von na svetlo. Možno pri svojich potulkách objavíte aj nejaký nový podnik či kaviareň.