Veľká noc a jej slávnostná tabuľa sa podriaďuje na jeden strane zvykom a tradíciám, ktoré vyznávame, na druhej strane našej domácej kuchyni. Veď to by ani neboli sviatky - bez jedla. Aké je to vaše obľúbené? Baba, pečka, nádivka, kukla, plnka a u nás doma je to jednoducho slepé kura. Samozrejme, stále hovorím o jedle, ktoré snáď dokonale definuje blížiace sa sviatky jari. Je to forma slaného koláču z pečiva, vajíčok, údeného mäska, vo väčšine prípadov aj slaninky a klobásky, vajíčok a byliniek. Vajíčka a bylinky sú priam nevyhnutné, akýkoľvek recept si vyberiete. Vajcia sú symbolom zárodku nového života, životnej sily a narodenia. Bylinky a ich zelená farba symbolizujú rovnako život, nehovoriac o ich priaznivých účinkoch na naše zdravie, keď oslabení po zime potrebujeme veľa vitamínov. Bylinky a prvá jarná zelenina dokážu aj s tým najobyčajnejším jedlom urobiť zázraky. Bylinkám zozbieraním na Zelený štvrtok sa pripisovali obzvlášť liečivé účinky. A táto tradícia, konzumovať „zelené“ jedlá na Zelený štvrtok, ostáva v našich kuchyniach dodnes. Zaiste ste už videli v ponuke reštaurácii polievku z medvedieho cesnaku, bylinkové palacinky či maslá a koláče, a obľúbený i zatracovaný špenát. Jar a veľkonočné sviatky sú jednoducho zelené. A červené tiež. Vedeli ste, že slovo kraslica (veľkonočné vajce, maľované vajce, červené vajce, cifrované vajce) pochádza zo staročeského slova „krásliti, okrašlovati“, čo pôvodne súviselo s výrazom krásny vo význame červený? Červená mala v ľudovej symbolike význam sily, života a pre kresťanova je symbolom Kristovej krvi.
Veľkonočné pokrmy
Nakladané vajíčka, vajíčkový šalát, plnka s medvedím cesnakom, veľkonočný baranček, veľkonočná vianočka s hrozienkami, veľkonočný makový veniec z kysnutého cesta, veľkonočné údené a mnoho ďalších pokrmov nájdete aj v ponuke reštaurácií. Objednávanie či inšpirovanie sa profesionálnymi kuchármi nebolo nikdy jednoduchšie.
Je dobré vedieť, ...
...že okrem klasickej baby s údeným mäskom a pečivom, existuje baba ryžová či bezlepková a aj vegetariánska bez kúska mäsa. My vám ponúkame recept na netradičnú rybaciu, ktorú rýchlo pripravíte nielen na Veľkú noc, ale hocikedy aj počas roka.
Netradičná rybacia baba
6 bielych starších rožkov
200 ml mlieka
5 vajec
500 g mrazeného filé
1 červená paprika
1 cibuľa
petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, rasca, olej
Na panvici osmažíme na kocky pokrájanú cibuľu a rozmrazené filé. Z bielok ušľaháme sneh, papriku i rožky nakrájame na malé kocky. Vo väčšej mise zmiešame zmes z panvice, papriku, žĺtky, mlieko a nakoniec pridáme sneh. Dochutíme vňaťou, soľou a korením. Pečieme vo vymastenej forme na zapekanie približne 35 minút.