Vplyvy z Japonska, Kórey a ďalších ázijských kuchýň sa vraj prejavia aj na našich tanieroch. Trendami sa stanú tteokbokki, mochi, okonomivaki, sushi bakes či hummus – čokoládový! Predstavme si najskôr ten. Hummus sa už dávnejšie dostal aj do našej kuchyne. Klasický hummus poznáme ako rozmixovanú zmes uvareného cíceru, olivového oleja, pasty tahini, citrónovej šťavy, soli a cesnaku. Hlavnými zložkami sladkej čokoládovej verzie sú cícer, kokosové mlieko, kakao, javorový sirup prípadne med. Tteokbokki sú ryžové pálivé koláčiky, a kto má radšej sladšie chute, siahne po mochi – dezertoch, ktoré sa pripravujú z lepkavej ryže. Okonomivaki je japonská slaná palacinka pripravovaná z kapustových listov. Úspechu sa teší už aj v európskej kuchyni, kde sa vďaka variáciám omáčok a ingrediencií stala obľúbenou a mnohý ju porovnávajú s pizzou. Aspoň teda čo sa obľúbenosti týka. Hitom má byť aj filipínske pečené suši (sushi bakes). Milovníci suši, hor sa skúšať aj túto variantu.
A čo suroviny?
Pôvod, spracovanie, obsah, doprava... Dnes chcú spotrebitelia všetko vedieť. Transparentnosť naďalej rovnako ako v roku 2020 zohráva veľkú rolu. Rovnako ide stále aj odokrývanie či znovuobjavenie pokladov regionálneho hospodárstva. Zohľadnenie regiónu a sezónnosti stále hrá prím. Budúcnosť stravovania tkvie v rozmanitosti. Agrobiodiverzita v poľnohospodárstve v čase zmeny klímy je faktorom, ktorý v mnohých ohľadoch obohacuje naše stravovanie. Rastlinná strava sa v ostatných rokoch dostáva do pozornosti a je predpoklad, že v budúcnosti to nebude inak. Čoraz viac produktov sa vyrába z čisto rastlinných zložiek a vytláča tak živočíšne produkty. S touto problematikou neodmysliteľne súvisí proces pestovania. Hľadajú sa a skúšajú nové formy pestovania rastlín, ktoré berú ohľad na životné prostredie, zmenu klímy, nedostatok úrodnej pôdy atď. Zameriava sa na optimalizáciu rastu rastlín v kontrolovanom prostredí a bez pôdy. Jedným z takýchto spôsobov pestovania je vertikálne poľnohospodárstvo, pri ktorom sa pestujú plodiny vo zvisle naskladaných vrstvách. Jeho hlavnou výhodou je zvýšený výnos plodín, možnosť obrábať väčšiu škálu plodín naraz a pre obmedzené až žiadne využívanie pôdy a umiestneniu v interiéroch, menší vplyv výkyvov počasia. Hydropónia, aquaponika a aeropónia sú pojmami, s ktorými sa už naše deti určite stretnú. Hydropónia (hydroponické pestovanie) je pestovanie rastlín bez pôdy a iba v živnom roztoku. Pri aquaponike ide o systém produkcie potravín, ktorý spája chov rýb s pestovaním rastlín bez pôdy. Ide o súžite rastlín, rýb a baktérií, ktoré látky vylučované rybami pretvárajú na živiny potrebné pre rastliny. Pri aeropónii je hlavnou zložkou vzduch. Rastliny sú umiestňované tak, aby ich korienky boli voľné a mohli „dýchať“, visia voľne v prostredí do ktorého sa rozprašuje špeciálny roztok.
Kuchyne duchov
Znie to trochu strašidelne (ghost kitchen), ale koncept takýchto kuchýň, ktorý našiel uplatnenie najmä v uplynulom roku počas koronakrízy, bude pokračovať. Ghost kitchen sú profesionálne zariadenia na prípravu jedál, ktoré sú dodávane iba prostredníctvom donášky. Neexistuje obsluhujúci personál, priestor samotnej reštaurácie a ani reálne sediaci zákazníci v nej. Zdá sa, že práve koronakríza bola, a ak bude pretrvávať aj naďalej, bude významným faktorom, ktorý bude určovať osud takýchto podnikateľských gastronomických jednotiek. Ak sa zákazník presvedčí, že kvalita jedla a služby spojené s dovozom jedla sú vynikajúce, niet sporu, že tento koncept kuchýň bude aj v roku 2021 naďalej naberať na sile.
Dvakrát harmóniu, prosím
V kulinárskej oblasti sa vždy takpovediac učilo využívať potraviny a prísady na základe toho, čo sa k čomu hodí či nehodí chuťovo. Tzv. foodpairing – metóda, ktorá označuje kompozície tak, aby navodzovali príjemné chuťové pocity na základe molekulárnej analýzy bude mať v budúcnosti svoje pevné miesto. Pocit harmónie po turbulentnom roku 2020 si zaiste všetci zaslúžime. A to nielen na tanieroch. Prajem dobrú chuť do jedla a do života, ktorý nás v 2021 čaká.