Hoci sa najmä deti a občas aj dospelí tvária otrávene, keď zazrú paradajkovú omáčku či polievku, netreba sa ničoho obávať. Na začiatku svojej púte v kulinárskom umení boli paradajky považované istú dobu za jedovaté, ale veľmi rýchlo tento „hoax“ vyvrátil istý americký plukovník, ktorý demonštratívne a verejne zjedol na posedenie celé vedro v roku 1820. Spočiatku dokonca prichádzali a pestovali sa u nás v Európe nie červené odrody, ale žlté. Mimochodom existujú aj neobvykle farby vrátane ružovej, fialovej, čiernej a bielej. A zaiste ste už počuli či čítali spor o tom, či je paradajka ovocie alebo zelenina. K tejto téme majú iný názor botanici, iný kuchári či konzumenti. Obávam sa, že ani ja sa nedokážem tak nejako presvedčiť, že je to ovocie. Nesporným faktom však zostáva, že paradajky sú v našej kuchyni i záhrade veľmi obľúbené. A chutia! V skle, pretlaku, konzerve, tube či čerstvé.
Zdravie na tanieri
Neprehliadnime ani skutočnosť, že sú aj veľmi výživné, majú vysoký obsah vlákniny, draslíka, vitamínu A, C a B6. Fungujú vraj skvelo na obličky a žlčník, chránia nás pred tvorbou kameňov. Paradajky obsahujú serotonín, známy hormón šťastia a aj tiamín, oba upokojujú nervový systém. V stresových situáciách asi preto často siahneme po dobrej maminej či babkinej paradajkovej polievke. Paradajky fungujú jednoducho ako antidepresíva. Každý rodinný recept na skvelú paradajkovú omáčku a polievku je ozajstným pokladom. Niet divu, paradajky si vydobyli čestné miesta nielen v našich kuchyniach, ale aj napríklad v múzeách – v Grécku a Taliansku existujú špeciálne venované paradajkám, na Ukrajine dokonca jestvuje pamätník venovaný paradajkám. V Španielsku im usporadúvajú zase festivaly. Semienka paradajok sa dokonca dostali aj do vesmíru, vedci ich tu chcú pestovať na vesmírnych staniciach.
Je dobre vedieť, ...
...že na paradajkovú omáčku alebo polievku má každý kuchár svoj obľúbený recept a nejaký ten malý trik. Dôvod je jednoduchý, každý máme radi trochu iné chute. Niekto radšej sladšie, niekto druhý radšej kyslejšie alebo pálivé. Niekto má radšej drvené paradajky, niekto pasírované a niekto vykúzli skvelé jedlo zo sterilizovaných paradajok. Ponúkame vám náš recept, ktorý chutí aj deťom aj dospelým.
Paradajková polievka
500 ml pasírovaných paradajok
3 stredné veľké paradajky
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj z bujónu)
bazalka, čierne korenie, štipka kryštálového cukru, olej
Na oleji zľahka podusíte na kúsky pokrájané paradajky, zalejete vývarom, pridáte 500 ml pasírovaných paradajok a povaríte krátko (ak chcete mať celé kúsky paradajok). Na záver pridáte dochutíte bazalkou, čiernym korením a štipkou cukru. Podľa chuti môžete do polievky nastrúhať syr či drobné cestoviny.